BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Klik Klik!

Followers

Friday, September 23, 2011

Lumrah Perhubungan..

Hai!!Korang pernah ada salah paham dgn sahabat/rakan korang tak??Aku yakin jawapanya pernah!
Lumrah kehidupan dan lumrah perhubungan,bak kata pepatah sedangkan lidah lagi tergigit,inikan pula suami isteri.Adat lar kan kalau bertengkar tue.hoho.

Saat macam nie aku teringat apa yg mak su n pak su aku cakap.Di alam dewasa nie lar aku akan jumpa berbagai jenis orang,ragam orang dan perangai orang.Jatuh,bangun kita hanya kita yang rasa.Kawan saat gembira memang ramai tapii saat berduka boleh di bilang dengan jari.

*dia fikir dia punya hot jea.i punya hot xkira lak*

Jadi,
jom layan tips cara kekalkan persahabatan nie :

1) Pilih orang yang mempunyai minat yang sama seperti anda supaya anda mempunyai persamaan, tetapi jangan mengetepikan orang yang langsung tidak mempunyai persamaan dengan anda, bersikap terbuka baik untuk anda.

2) Ingatlah pada satu pedoman penting iaitu berlaku baik terhadap orang lain sebagaimana anda suka diperlakukan. Sekiranya anda menghormati orang lain, orang lain akan menghormati anda juga.

3) Sedarlah bahawa tiada siapa yang sempurna, setiap orang mempunyai sifat-sifat aneh dan kecacatan, dan menerima kecacatan antara satu sama lain adalah kunci persahabatan yang baik.

4) Hargai pendapat satu sama lain.

5) Sedarlah bahawa kawan yang rapat sekalipun tidak dapat bersama 24 jam. Bina minat-minat yang lain dan jangan cemburu apabila kawan anda mempunyai minat-minat yang lain juga.

6) Komunikasi sangat penting, kawan anda tidak boleh membaca fikiran anda. Sekiranya ada sesuatu yang menjejaskan persahabatan anda, beritahulah.

7) Jangan biarkan faktor luaran seperti tekanan (stress) menjejaskan persahabatan anda. Kawan yang baik akan membenarkan anda melepaskan perasaan kepada mereka, tetapi jangan hanya mempergunakan mereka untuk melepaskan perasaan ... dan sebagai balasan anda sepatutnya bersedia untuk mendengar luahan perasaan mereka pula.

8) Belajar daripada satu sama lain.

9) Jangan mengata di belakang kawan anda

10) Telus dengan rakan.


*my gurl*

Sebab tue lar aku selalu rindu dgn gadis sengal di atas.Dengan dia aku bebas.Bebas berkata-kata.Bebas luahkan apa yang aku rasa..*_*

.i love to be young.
.if time could be back,i want to go back to childhood.


1 comments:

yad'z said...

selamat bersahabat.... ^^